Kommande avgiftshöjning i september – förtydligande

Avgifterna har sedan 2016 legat på samma nivå, det vill säga ca 3110 kr för ett enplanshus och ca 4000 kr för ett tvåplanshus. Räntorna har varit låga under en lång tid vilket har möjliggjort låga avgifter. Vi vann en tvist med JM 2014 vilket har gjort att underhållsbehovet har varit lägre. Enligt våra stadgar får vi som förening inte samla på oss pengar vilket har gjort att överlikviditeten har använts för att göra extraamorteringar på våra lån.

Omvärlden har sedan dess förändrats och på ett sätt som ingen har kunnat förutspå. Räntorna har stigit under 2022 och likaså inflationen. Vår högsta ränta var i juni 2022 1, 69 %. Vår prognos är en ränta på 2 % under 2023 vilket är lågt räknat.

Under 2022 kommer vi att utföra följande underhållsarbete:
Tvätt/ommålning av fasad, plank, förråd och fönster, kostnad ca 1,5 miljoner kronor
Styrelsen fattade beslut under hösten och vintern 2021/2022 att göra ett utbyte av samtliga värmepumpar då underhållet på dem hade ökat, kostnad 2 miljoner kronor.
Detta innebär att vi tar upp nya lån om 3,5 miljoner kronor. Det innebär att vi efter det nya lånet har lån om ca 33 miljoner kronor, ungefär 1 miljon kronor/hus.

Nya räntenivåer och ett större lån kräver en avgiftshöjning.
Föreningen drabbas av höjda räntor, överlikviditet under 2021 användes för att extraamortera och nytt lån på grund av underhållsarbete.

//Styrelsen