Övergång till nytt Telia-avtal sker 7 december

På morgonen fredagen den 7 december kommer Telia att lägga om nuvarande abonnemang för tv/tele/internet till det kollektiva abonnemanget. För det nya systemet krävs en gateway/router som stödjer Telia Smart. I samband med omläggningen kan bredbandstelefonin vara ur funktion en stund. Några frågor och svar finns nedan.

Särskilt när det gäller er som har Telia Smart sedan tidigare har det kommit viss ny information som ändrar tidigare besked. Läs därför alla frågor och svar nedan.

Fråga: Får jag nya tv-boxar?
Svar: Nej, du ska behålla samma tv-boxar som du har haft tidigare. Om någon av dem går sönder ska du kontakta Telias support.

Fråga: Jag har redan Telia Smart idag. Behöver jag ändå koppla in den nya utrustningen?
Svar: Ja. Telia kommer troligen att begära att få tillbaka den utrustning som du har haft tidigare om du har haft Telia Smart.

Fråga: Hur vet jag om jag har Telia Smart idag?
Svar: Föreningen vet att det finns ca 8-10 medlemmar som har Telia Smart, men har inte fått reda på vem det är. Telia Smart är en tilläggstjänst. Du kan också ha fått den om du har behövt byta utrustning på grund av t.ex. åsknedslag. Om du är osäker får du ringa Telias kundtjänst och fråga.

Fråga: Jag har inte Telia Smart. Vad händer om jag behåller min nuvarande utrustning och låter bli att koppla in den nya utrustningen?
Svar: Då fungerar inte bredbandstelefonin efter omläggningen på fredag.

Fråga: Jag har inte Telia Smart idag. Vad händer om jag kopplar in den nya routern direkt efter att jag hämtat den på söndag?
Svar: Då kommer bredbandstelefonin inte att fungera förrän på fredag.

Fråga: Fungerar bredbandet direkt när jag kopplar in den nya routern?
Svar: När routern kopplas in första gången ska den hämta och uppdatera den interna programvaran. Processen sker helt automatiskt och tar ca 30 min enligt Telia.

Fråga: Får jag någon instruktion hur jag ska koppla in routern?
Svar: Ja, det medföljer en instruktion på papper när du hämtar routern.

Fråga: Vad ska jag göra om jag inte lyckas koppla in routern?
Svar: Då ska du ringa Telias support på 020-755 766. Tänk på att du inte kan ringa via bredbandstelefonin. Ring från mobiltelefon istället.

Fråga: Jag har kopplat in allt som jag ska, men jag kan inte ringa med telefonen och det är eftermiddag fredagen den 7 december. Vad ska jag göra?
Svar: Ring Telias support på 020-755 766 (från en annan telefon).

Fråga: Finns det några bra tips för Telia Smart?
Svar: Ja, titta på Telias supportsidor för Telia Smart.

Fråga: Jag vill hellre använda min egen router, för den har specialfunktioner som Telias router inte har. Kan jag det?
Svar: Ja, du kan kombinera Telias router med din egen router, men du måste kontakta Telias support för att brygga Telias router.

Fråga: På vissa ställen står det ”gateway”. På andra står det ”router”. Är det samma sak?
Svar: Ja, i det här sammanhanget är det samma sak som avses.

Fråga: Abonnemanget har stått på mig, men informationsbrevet som kom var ställt till min man/fru/sambo/etc. Jag vill att jag fortfarande ska få fakturor på samtalskostnader, filmer som jag beställt etc. Hur gör jag?
Svar: Telias avsikt är de kostnaderna ska debiteras samma person som tidigare, men det verkar som att informationsbrevet har adresserats annorlunda. Telia ser över saken.